Zaloguj się | Rejestracja

Forum

Konstancin 24 - Konstancin-Jeziorna > Portal Mieszkańców > Metropolia Warszawa :: Forum :: Przepisy kulinarne z sąsiedzkiej kuchni :: Wypieki
 
<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
ciasto bananowe
Moderatorzy: admin, kacper, tomek24, marylka
Autor Odpowiedzi
irek
29 lip 2010 : 15:05
Zarejestrowany #312
Dołączył: 15 lip 2010 : 13:07
postów: 14
Polecam przepyszne ciasto bananowe - palce lizać

Trzeba przygotować:
160g masła
160g ciemnego cukru trzcinowego
dojrzały banan
3-4 wiejskie jajka
5 czubatych łyżek gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżki maku
szczypta soli
350g mąki uniwersalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek cukru

Przepis:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Masło i cukier trzcinowy utrzeć mikserem, aż masa stanie się gładka, jasna i puszysta. Zdjąć ciasto ze ścianek miski łopatką i dodać kawałki banana. Zmiksować i powtórnie zsunąć ciasto ze ścianek. Oddzielić żółtka od białek, białka pozostawić w drugiej misce do ubicia, a żółtka dodać do maślanej mieszaniny wraz ze śmietaną, ekstraktem waniliowym i makiem. Zmieszać składniki mikserem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i zamieszać łopatką, aż składniki się połączą. Ubić białka z cukrem na dość sztywną pianę. Delikatnie połączyć trochę ciasta z pianą. Dodać resztę ciasta i wymieszać łopatką. Wysmarować masłem ścianki tortownicy o średnicy 25 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 45 minut. Wbić w środek ciasta patyczek do robienia szaszłyków – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe.

Lukier robimy z cytryny i cukru-pudru. Na drobnej tarce zetrzeć do miski skórkę z umytej cytryny. Wycisnąć sok i mieszając dodać tyle cukru-pudru, żeby masa nabrała konsystencji kleju do tapet. Rozprowadzić lukier na cieście
i pozostawić do zastygnięcia.

Pyszności
Powrót do góry
magda
30 lip 2010 : 09:22

Zarejestrowany #305
Dołączył: 22 cze 2010 : 06:17
postów: 64
Przepis znam
To jest jeden z moich ulubionych Jamiego Oliviera
Powrót do góry
jurek
30 lip 2010 : 17:42

Zarejestrowany #297
Dołączył: 21 cze 2010 : 07:36
postów: 19
Czy to ciasto nie jest za słodkię?

dzień dobry
Powrót do góry
magda
30 lip 2010 : 19:26

Zarejestrowany #305
Dołączył: 22 cze 2010 : 06:17
postów: 64
Nie, dzięki lukrowi z cytryną ma fajny kwaskowy posmak.
Powrót do góry
maciek
01 sie 2010 : 09:05

Zarejestrowany #311
Dołączył: 15 lip 2010 : 12:59
postów: 23
mniam


Hiszpania Mistrzem Świata!
Powrót do góry
 

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF
Powered by e107 Forum System